Naudat ja tuotantoeläimet oppikirjojen sivuilla – tuore Pro Gradu tarkasteli eläinkäsitysten historiaa ja voitti Juliana von Wendtin säätiön opinnäytetyöpalkinnon
Leena Kelloniemi tarkasteli Pro Gradu -tutkielmassaan nautojen ja eläintuotannon kuvauksia peruskoulun oppikirjoissa. Juliana von Wendtin säätiö palkitsi Kelloniemen tutkielman vuoden 2025 opinnäytetyöpalkinnolla.
Lihansyönti ja kasvissyönti nostattavat tunteita, mutta miten nämä ajoittain leikkeleraivoksikin kuohahtavat käsitykset naudoista ja eläintuotannosta syntyvät? Tähän tuo valoa eläinkäsitysten historiaa selvittänyt Leena Kelloniemen Pro Gradu -tutkielma, joka hyväksyttiin Oulun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa lokakuussa 2024.
Kelloniemi tarkasteli gradussaan aihetta oppikirjojen kautta: hän selvitti, miten naudoista kerrottiin ja millaisia merkityksiä nautaeläintuotannolle annettiin peruskoulun oppikirjoissa 1970-luvulta 2010-luvulle.
Juliana von Wendtin säätiön hallitus piti Kelloniemen opinnäytetyötä kiinnostavana ja laadukkaana ja palkitsi sen vuotuisella opinnäytetyöpalkinnolla. ”Tällaista tietoa nautatalouden kuvaamisesta on kaivattu. Historiatieto lehmien kuvauksista oppikirjoissa auttaa meitä ymmärtämään, miten eläinasenteet opitaan ja mikä merkitys oppimateriaaleilla on eläinystävällisten asenteiden kasvattamisessa”, kertoo säätiön toimitusjohtaja Marianna Norring.
Eläinkäsitysten tarkastelusta apua myös kestävyyshaasteiden ratkaisemiseen
”Ihmisten käsitykset eläimistä ovat ajassa muuttuvia ja sosiaalisesti rakentuvia. Tavat, joilla eläimistä puhutaan vaikuttavat siihen, miten niitä kohdellaan yhteiskunnissa”, Kelloniemi selittää.
Eläinten hyvinvointia voidaankin edistää vaikuttamalla eläintuotantoon liittyviin ajatusmalleihin. ”Lapsena ja osin koulussa opitut käsitykset eläimistä ja eläintuotannosta voivat vaikuttaa siihen, kuinka suhtaudumme niihin vielä aikuisiällä”, Kelloniemi toteaa.
Eläintuotanto vaikuttaa myös ilmastonmuutokseen ja luontokatoon. ”Kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi onkin syytä tarkastella kriittisesti niitä rakenteita, jotka ylläpitävät kestämättömiä käytäntöjä. Muutokset toiminnassa edellyttävät muutoksia ajattelutavoissa”, Kelloniemi kertoo.
Juliana von Wendtin säätiön opinnäytetyöpalkinto
Juliana von Wendtin säätiö palkitsee vuosittain ansioituneen opinnäytetyön tekijän. Palkinto myönnetään hakemusten perusteella opinnäytetyölle, joka edistää eläinkokeille vaihtoehtoisten menetelmien käyttöä tai eläinten ja ihmisten hyvinvointia.
Palkinnon saajan valitsee Juliana von Wendtin säätiön hallitus. Valinnassa hallitus painottaa opinnäytetyön ajankohtaisuutta, vaikuttavuutta, laatua ja innovatiivisuutta, sekä sen merkitystä eläimille. Palkintosumma on 500 euroa.
Leena Kelloniemen Pro Gradu -tutkielma Näkymättömiä nautoja ja tehostuvaa tuotantoa – naudat ja nautaeläintuotanto peruskoulun oppikirjoissa 1970-luvulta 2010-luvulle löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta https://oulurepo.oulu.fi/handle/10024/52362