Vuoden 2023 Eläinten avuksi -apuraha tuo kivunlievitystä kastroitaville porsaille

Juliana von Wendtin säätiö on myöntänyt apurahan sikojen kastraatiokivun vähentämiseksi. Karjuporsaat kastroidaan Suomessa, sillä joidenkin täysikasvuisten karjujen rasva haisee kuumennettaessa. Viime vuonna Suomessa kastroitiin lähes miljoona porsasta.

Porsaiden kastraatiossa kivespussien iho viilletään auki ja siemennuorat katkaistaan, jotta kivekset voidaan poistaa. Erittäin kivuliaan toimenpiteen suorittaa sikalan hoitaja tajuissaan oleville porsaille ilman kipulääkitystä.

Uuden eläinten hyvinvointilain myötä tulehduskipulääkkeen anto kastraation jälkeisten kipujen vähentämiseksi muuttuu pakolliseksi vuoden 2024 alusta. Paikallispuudutteen käyttö tulee pakolliseksi vuonna 2027. Veitsellä kastrointi loppuu vuoteen 2034.

Apurahansaaja, Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkija Ann-Helena Hokkanen, kuuluu työryhmään, joka selvittää kastroitaville porsaille vähiten kärsimystä aiheuttavia kiinnipitotapoja. Hanke julkaisee Kastraatio-oppaan ja opetusmateriaalia paikallispuudutteen oikeasta käytöstä. Juliana von Wendtin säätiö tukee hanketta 3000 euron apurahalla.

Lisätietoja ja kuvia:

Ann-Helena Hokkanen, Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, Helsingin yliopisto, ann-helena.hokkanen at helsinki.fi