Pohjoismainen tutkimuspalkinto 2005

FT Tarja Toimela sai palkinnon tunnustuksena eläinkokeita korvaavien menetelmien kehittämisestä in-vitro toksikologian alalla. Hän on tutkinut erityisesti ympäristömyrkkyjen vaikutusta aivoihin Tampereen Solututkimus keskuksessa. Tutkijana Toimela on tavoitellut tuloksia johdonmukaisesti solu- ja kudosviljelmämenetelmiä käyttäen.

Alumiini ja elohopea ovat saasteita jotka ovat levinneet elinympäristöömme. Nämä myrkyt vaikuttavat eritoten keskushermostoon tappaen aivosoluja, ja altistumisen seurauksena ihmiset voivat sairastua erilaisiin aivotoimintoihin vaikuttaviin sairauksiin. Yleensä aivot ovat turvassa myrkyiltä sillä veri-aivo este estää myrkkyjä pääsemästä aivoihin, mutta alumiini ja elohopea muodostavat poikkeuksen – ne pystyvät tunkeutumaan esteen läpi ja iskemään aivosoluihin. Solujen toimintoja voidaan hallita ja havainnoida soluviljelmissä tarkasti. Etenkin useasta solutyypistä koostuvat ihmissolumallit ovat arvokkaita tutkittaessa kemikaalien toksisuusvaikutuksia esimerkiksi REACH ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Palkinto luovutettiin 3.11. järjestetyn REACH seminaarin yhteydessä Helsingissä.