Module Border
 
© JvWS 2004
jvws@jvws.org
 

Mitä kudosluovutuskortista on syytä tietää?

Allekirjoittamalla kortin esität samalla oman tahtosi, jota jokaisen on syytä kunnioittaa; kortti on virallinen todistus tahdostasi. Voit myös pyytää allekirjoituksellesi todistajat, mikäli haluat toiveillesi lisää painokkuutta. Todistajat eivät kuitenkaan ole välttämättömiä. Voit lisäksi alleviivata itsellesi tärkeitä kohtia kortista.

Kortissa on annettu kaksi vaihtoehtoa sen suhteen, haluaako koko ruumistaan käytettävän lääketieteen opetuksessa. Viivaa yli se vaihtoehto, jota et halua.

Kukaan ei voi taata, että solujasi käytetään tutkimukseen. Toistaiseksi ihmiskudosten talteenotto ja tutkimuskäyttö on vähäistä. Parhaiten asia on järjestetty Tampereella, jossa yliopistollisen sairaalan yhteydessä toimii ihmissolupankki. Muuallakin kudoksia voidaan parhaiten hyödyntää tutkimusta tekevissä yliopistosairaaloissa. Kaikki ihmisen solut, sekä terveet että sairaat, kelpaavat periaatteessa tutkimukseen.

Kortin toinen puoli toimii ikään kuin turvakorttinasi eli SOS-passina, mikäli joudut onnettomuuteen tai saat sairaskohtauksen.

Voiko kudosluovutuskortin peruuttaa?

Mielensä voi aina muuttaa. Kortin omistajia ei rekisteröidä missään, joten kortin voi hävittää milloin tahansa. Kannattaa kertoa myös omaisille kortin peruuttamisesta.

 

   Login